top of page

ÖRDÖGÁROK

Az Ördögárok a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermelő dűlője. A 60 hektáros katlan gyönyörű panorámát kínál az ide látogatóknak.

 

Az 1970-es években ki lett vonva a szőlőművelésből, hiszen nagyüzemi keretek között a terület nem volt művelhető. Az elmúlt évtized legnagyobb meliorációs programja itt valósult meg az 2000-es évek elején. Hat villányi borász meglátta a lehetőséget és Günzer Zoltán vezetésével megkezdődtek a munkálatok. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében.

 

A terület egy hatalmas déli irányba nyíló katlan. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. A hőmérséklet itt 3-5 Celsius fokkal több mint az átlag villányi területeken. Az Ördögárok-dűlő mészkő alapú, helyenként lösz és vörösagyag tartalommal. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg. A helyenként igen meredek (20-25%) lejtőkön magas minőségű szőlő termeszthető. Nem véletlen, hogy az Ördögárokban területtel rendelkező borászoknál a csúcskategória innen származik. A pincészetnek 5,6 hektár saját ültetvénye terem itt.

Ordogarok.png
bottom of page